Személyiségbrókerek - A Myers Briggs-típusindikátor története és a személyiségtesztelés születése

Személyiségbrókerek – A Myers Briggs-típusindikátor története és a személyiségtesztelés születése

Szerző: Merve Emre
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalszám: 324
Kiadás: 2019

4,200Ft 3,570Ft

Készleten

Cikkszám: 231795. Kategória: .

Termékleírás

Hogyan szivárgott be egy házilag kidolgozott feleletválasztós kérdőív életünk csaknem minden területére?

A Myers–Briggs-típusindikátor a legnépszerűbb személyiségteszt a világon. A személyiségtípusok nyelve – amelynek szókincsében olyan kifejezéseket találunk, mint extraverzió és introverzió, érzékelés és intuíció, gondolkodás és érzés, megítélés és észlelés – egyaránt adott ihletet tévéműsorokhoz, internetes párkereső oldalakhoz és kvízekhez. Ám a pszichometrikus tesztelés 2 milliárd dolláros üzletágának szakemberei mindmáig nem tudták megfelelően hitelesíteni az eredményeit – vagy megmagyarázni a sikerét.
A teszt gondolata az 1920-as években fogant meg anya és lánya fejében: Katharine Briggs és Isabel Briggs Myers, a két elkötelezett háziasszony, regényíró és amatőr pszichoanalitikus azzal a célzattal dolgozták ki, hogy Carl Gustav Jung evangéliumát terjesszék vele a tömegeknek.
A Személyiségbrókerek eredeti beszámolókból és korábban ki nem adott dokumentumokból merítve kritikus vizsgálat alá veszi a kulturális jelképpé magasztosult személyiségindikátort. Közben pedig nem egyebet firtat, mint az én fogalmát – bemutatva törekvéseinket, hogy megragadjuk, kategorizáljuk és számszerűsítsük személyiségünket. E meghökkentő és érdekfeszítő könyv ugyanazt az időtlen kérdést boncolgatja, amelyre lényegében maga a típusindikátor is irányul: Mi tesz minket önmagunkká?

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

Mondd el a véleményed elsőként: “Személyiségbrókerek – A Myers Briggs-típusindikátor története és a személyiségtesztelés születése”